Vi er taget til Spanien i uge X - Ordre vil derfor have længere leveringstid

Piemonte versus Bourgogne

Piemonte kaldes Italiens svar på Bourgogne. Dette fordi der er mange ligheder. Disse ligheder vil vi i dette blogindlæg beskrive, ligesom vi også vil berøre de største forskelle, som vi oplever. Vores oplevelser udspringer af vores studietur i Bourgogne på vores tur hjem fra Piemonte denne sommer. Delvist fra vinoplevelser i Beaune, der er hovedbyen for vinturisme. Og delvist gennem besøg på vingårde i vinmarker på ”Den Gyldne Skråning”, som rummer mere end 80% af Bourgogne’s Grand Cru’er.

Bourgogne har udviklet sig til verdens mest hypede vindistrikt og lægger marker til de dyreste røde og hvide vine i Verden. Selvom Piemontes vine hurtigt stiger i pris og popularitet er der fortsat et pænt stykke op til niveauet i Bourgogne. Om Piemonte når op på samme niveau må tiden vise – vi tror på at forskellen udjævnes med tiden for disse to af verdens absolut bedste vindistrikter.

“The patchwork landscape”

Både Bourgogne og Piemonte betegnes som ”Patchwork Landscapes” på grund af de mange forskellige filosofier for vindyrkning, der dominerer områdets relativt små vinmarker. Det får landskabet til at ligne en mosaik af forskellige udtryk og farver. Begge områder er kendetegnet ved mindre familiedrevne vingårde, som har hver deres filosofi og traditioner for, hvordan man dyrker vinmarkerne. Dette har dog ændret de senere år i Bourgogne i takt med, at internationale investorer har købt vingårde og marker i området. Det er også den oplevelse vi sidder tilbage med efter at have været i området nogle dage – Bourgogne virker til at være mere kommercielt drevet og vinproduktionen mere industrialiseret sammenlignet med Piemonte.

Eksempelvis oplevede vi langt flere traktorer i vinmarkerne i Bourgogne, sammenlignet med i Piemonte. Traktorer, der er designet til at kunne køre i vinmarkerne.

Pernille foran en af de karakteristiske traktorer, der ses i markerne i Bourgogne. Billedet er taget fra vores besøg hos producenten Pierre Guillemot i Savigny-les-Beaune, Bourgogne.

Måske dette er en af årsagerne til at vinmarkerne i Bourgogne står meget tættere, lavere og mere kultiveret end man ser i Piemonte. I Piemonte er det ofte ikke muligt at bruge maskiner i markerne, da terrænet her er meget stejlt. Her i slutningen af juli var traktorerne i gang med at beskære vinmarkerne, samt sprøjte med kobber for at undgå svampeangreb.

Billede fra vinmarker i Bourgogne, hvor traktorer er i gang med enten at sprøjte med kobber eller beskære vinmarkerne.

Landskabet i Bourgogne adskiller sig markant fra Piemonte på flere måder. Bourgognes landskab er markant fladere end Piemonte, og hvor de bedste marker i Piemonte oftest findes på toppen af en sydvendt skråning (bricco), findes de bedste marker i Bourgogne (grand cruer) i den nedre del af bakkerne. Således ses det ofte i Bourgogne at toppene af vinområderne efterlades med skov og bruges dermed ikke i vinproduktionen.

Billede der viser landskabet i Bourgogne, der er karakteriseret ved skov på toppen.

Derfor er der heller ikke i Bourgogne samme fokus på, om vinmarkerne er eksponeret med syd, øst eller vest. I Piemonte er vinmarkernes eksponering noget af det der gør at en mark fx i Barolo kan klassificeres som Barolo DOCG.

Billede fra et af vores mange besøg i Barolo. Bemærk det mere kuperede landskab og vinmarker på toppen af bakkerne.

En drue – en vin

De primære druer i Bourgogne er Pinot Noir, der bruges til de røde Bourgogne vine og Chardonnay, der bruges til de hvide Bourgogne vine. Der laves også i mindre omfang Cremant de Bourgogne af Chardonnay efter ”champagne metoden”, samt den lette rødvin Beaujolais på druen Gamay. Og man holder stædigt fast i at sådan skal det blive ved med at være, i modsætning til fx Chateauneuf-du-Pape, hvor man må blande op til 13 forskellige druer (læs i øvrigt vores blogindlæg om dette). På samme måde er der tradition for i Piemonte at producere vine på én drue, bortset fra de mousserende vine, hvor Pinot Noir og Chardonnay ofte blandes (Metodo Classico). I Piemonte er variationen i druesorter generelt større end i Bourgogne. De hyppigst anvendte i Piemonte er Barbera, Moscato, Nebbiolo, Chardonnay og Pinot Noir. I lighed med Bourgogne har markernes placering indflydelse på navn, pris og kvalitet. Fx vil en Barbera fra de bedste marker bære navnet ”Nizza DOCG”, mens resten typisk vil hedde Barbera d’Asti DOCG eller Barbera d’Alba DOCG. En Nebbiolo, der dyrkes på de bedste marker, vil kaldes Barolo DOCG eller Barbaresco DOCG, mens resten må ”nøjes” med klassifikationen Langhe Nebbiolo DOC eller Nebbiolo d’ Alba DOC.

Billede af Nebbiolo druer, der i Piemonte primært bruges til Barolo og Barbaresco. Hvis druerne ikke er dyrket på topklassificerede marker anvendes til til Langhe Nebbiolo eller Nebbiolo d’ Alba.

Grand Cru i Bourgogne – top MGA i Piemonte

I både Bourgogne og Piemonte har man i de bedste områder nøje kortlagt jordbunden, og inddelt arealerne i ”Cru’er” (i Piemonte kalder man det MGA), ud fra jordbundens sammensætning, som har indvirkning på vinens kvalitet.

I Bourgogne har man officielt vurderet at nogle områder kan bruges til Grand Cru (det ypperste), 1er Cru (næstbedst) samt en underskov af AOC Village og generelle AOC’er (Appelation d’ Origine Controllee) alt efter hvor i Bourgogne vinen dyrkes. Man har ikke på samme måde Grand Cru’er i Piemonte. Der er dog MGA’er i både Barolo og Barbaresco, som uofficielt betragtes som Grand Cru status. Det er i Barbaresco Asili, Rabaya og Martinenga og i Barolo er det fx cru’er som Cannubi, Casteglione Falletto, Monprivato og Brunate.

Billede af en Grand Cru mark i Bourgogne. Bemærk de små stenvægge, som også kendetegner Bourgogne, og som man tidligere har anvendt til at adskille vinmarkerne.

Det er helt tydeligt når man kører rundt i både Bourgogne og Piemonte at disse topklassificerede vinmarker er betydelig kilde til velstand, hvilket også er en af årsagerne til at investorer har investeret massivt i Bourgogne og samme tendens oplever i sin spæde start i Piemonte.

Bourgogne er primært hvid – Piemonte primært rød

Selvom Bourgognes dyreste vine er røde, udgør hvidvine størstedelen af Bourgognes vinproduktion. Mange sværger til hvid Bourgogne som fx Bourgogne Chardonnay, der kan fås som en frisk hvidvin (Chablis stil) eller med fad, som giver mere krop og et rundere udtryk. I Piemonte står hvidvinene stadig i skyggen af rødvinene. De typiske røde vine er Barbera d’Asti, Barolo og Barbaresco. Der er dog en tendens til at flere marker omlægges til hypede hvide lokale druer som fx Timorasso, Erbaluce og Arneis. En af vores nye producenter i Tortona, der producerer Timorasso, fortæller at nogle af de store Barolo producenter er investerer kraftigt i vinmarker i området for at kunne producere Timorasso. Så hold øje med denne hvidvin, da vi tror at Timorasso vil blive Piemontes svar på hvid Bourgogne. Af samme årsag har vi netop købt godt hjem af disse hvide vine, der i lighed med hvid Bourgogne er særdeles lagringsegnede.

Billede af en af de upcoming hvide vine fra Piemonte. Erbaluce di Caluso fra vores producent Roberto Crosio. Hvidvin af høj klasse.

Vinsmagning

Piemonte’s store Nebbiolovine har mange lighedstræk med Bourgognes røde vine, lavet på Pinot Noir.

Udtryk

Både Nebbiolo og Pinot Noir er typisk rubinrøde og relativt gennemsigtige i glasset. Men lad dig ikke narre, smagen og noterne er ikke lige så lette som farven!

Duft

Roser og røde bær (jordbær og hindbær) – det er hvad der strømmer dig i møde, når du slynger både Nebbiolo og Pinot Noir i glasset. Men Pinot Noir bærer endvidere mere tydeligt præg af kirsebær end Nebbiolo, hvorimod Nebbiolo er mere krydret, særligt i form af peber og lakrids i næsen.

Smag

Mens elegant og frisk frugt er fælles for vinene, er den væsentligste forskel i smag mellem Pinot Noir i Bourgogne og Nebbiolo i Piemonte ubetinget tanninerne (garvesyreindholdet). En ung, rød Bourgogne er ikke en lige så stram oplevelse som en ung Barolo, der typisk vil have et meget højt indhold af tanniner. Begge vine har en markant syre, som med alderen vil aftage sammen med tanninerne og udvikles til kompleksitet og elegance. Begge vine er holdbare, men mens Bourgogne nydes bedst efter 5-20 år, kan Barolo for det meste gemmes i mere end 20 år og give en helt særlig oplevelse alt efter hvilket udtryk man er til. Vi har smagt både Barolo og Barbaresco med mere end 40 års lagring, og det har været helt unikke vinoplevelser. Begge vine matcher kraftige retter eller oste og har lang og intens eftersmag.

Bourgogne og Piemonte – to af Verdens bedste vinregioner

Mens Bourgogne de senere år er blevet meget dyrt, og mange af vinene skal forudbestilles, er Piemonte’s bedre vine stadig til at betale og få fat i. Vi oplever dog på samme måde en øget interesse for Barbaresco og Barolo, hvor vi ikke skal vente for længe med at bestille hjem i takt med den øgede popularitet af Piemonte’s mest hypede vine.

En anden iagttagelse er, at i takt med at flere af Bourgognes vingårde kommercialiseres bliver der længere imellem de autentiske oplevelser, hvor man blot kan banke på og møde familien bag vinene og vinmageren i kælderen. Vi oplevede i Bourgogne, at vores besøg skulle forudbestilles og ofte var det en kort oplevelse med tanke på salg af vin, fremfor den passion vi møder hos vinproducenterne i Piemonte, som inderligt ønsker, at vi skal smage hele deres sortiment. Vi håber, at dette varer ved, selvom populariteten og efterspørgslen af Piemonte’s vine stiger kraftigt i disse år, men opfordrer til at få besøgt vingårdene, før det er for sent.

Velkommen til Piemonte på Flaske

For at købe vores vine skal du være fyldt 18 år. Bekræft venligst dette ved at klikke på boksen herunder

Søg efter en vare her